Misbruik

Seksueel misbruik omvat alle seksuele handelingen die iemand gedwongen wordt uit te voeren, te ondergaan of getuige van te zijn, zoals gedwongen worden iemand te bevredigen; zich voor iemand moeten uitkleden; aangeraakt worden of gepenetreerd worden. Gedwongen worden betekent soms dat het slachtoffer lichamelijk overweldigd of bedreigd wordt, zoals bij een aanranding of verkrachting. Maar een situatie kan al dwingend worden ervaren wanneer het slachtoffer bang of afhankelijk is van de dader.

Wat is seksueel misbruik?

Seksueel misbruik zijn seksuele handelingen die iemand gedwongen wordt uit te voeren, te ondergaan of daar getuige van te zijn. Je bent vaak afhankelijk van de dader of bang voor hem zodat hij jou kon dwingen.

Trauma

Seksueel misbruik is voor veel slachtoffers een trauma. Men noemt dit trauma ook wel een ‘posttraumatische stressstoornis’. Als iemand een ingrijpende gebeurtenis meemaakt, doen zich allerlei angstverschijnselen voor: hartkloppingen, zweten, ademhalingsstoornissen etc. Die reacties zijn normaal.

Tegenstrijdige gevoelens?

Als slachtoffer van seksueel misbruik heb je vaak tegenstrijdige gevoelens. Deze gevoelens zijn angst, verdriet, woede of medelijden.

Bron: seksueel misdrijf

Financiële uitbuiting, huiselijk geweld, ontspoorde zorg

Geweld binnen je eigen vertrouwde omgeving komt hard aan Een groot spandoek met de tekst ‘Klaas misbruikt zijn dochter’ hangt langs de galerij van een flatgebouw. Op de zijkant van een brug is met witte verf ‘Bart slaat zijn vrouw’ gespoten. Lees meer...

Kleine ridder en het grote geheim

Machtsmisbruik is één van de meest voortkomende traumatische ervaringen die kinderen meemaken. Kleine ridder en het grote geheim maakt in woord en beeld duidelijk welke gedaante machtsmisbruik kan aannemen. Lees meer...