Visuele handicap

Blind of slechtziendheid kan aangeboren zijn of door een ziekte zijn ontstaan. Er zijn eigenlijk niet zoveel mensen die helemaal blind zijn. Er zijn heel veel vormen van slechtziendheid. Sommige mensen kunnen nog dingen zien op een lichte achtergrond, anderen hebben liever een donkere achtergrond. Er zijn ook mensen die een beperkt gezichtsveld hebben, waardoor het beeld als het ware kleiner is. Kokerzien is hiervan een voorbeeld.

Ook zijn er visueel gehandicapten die last hebben van kleurenblindheid. Of problemen hebben met licht en donker. Dit noem je ook wel lichtschuw of nachtblind. Veel vormen van visuele handicaps zijn stabiel. Er zijn echter ook vormen die progressief zijn. Dat betekent dat de klachten verergeren. Door een visuele handicap kan het beeld van je zelf of het andere geslacht minder compleet zijn. Je kan je borsten of de lengte van je penis niet vergelijken met die van anderen. Iets dat veel jongeren in de pubertijd veelvuldig doen.

Ook kan je je niet goed voorstellen hoe het andere geslacht eruit ziet of aanvoelt. Dat kan vragen bij je oproepen. En bij mensen die slecht zien stelt de omgeving vaak (te) hoge eisen. Dat heeft meestal met onwetendheid te maken. Deze handicap is voor je omgeving vaak onduidelijk.

Seks en visuele handicaps
Slechtziend of blind zijn werkt belemmerend in het maken van het eerste contact. Vaak vindt de eerste vorm van contact plaats via de ogen. Dit oogcontact, het kijken en bekeken worden, is voor mensen met een visuele handicap niet of nauwelijks mogelijk. Het kan ook zijn dat je ogen er niet zo aantrekkelijk uitzien door je handicap. Dit kan bij de eerste contacten remmend werken. Je bent dus aangewezen op andere manieren van contact, zoals praten en aanraken. Maar zomaar iemand aanraken is in onze samenleving echter nogal met taboes omgeven. Aanraken wordt meestal in verband gebracht met intiem contact. De ander kan zich bedreigd voelen of er misschien iets meer inzien dan bedoeld wordt.

Als je blind of slechtziend bent heb je al je andere zintuigen nodig om erachter te komen hoe die ander is en of die ander interesse in jou heeft. Heeft die ander bijvoorbeeld een aantrekkelijke stem of een lekker geurtje? Of hoor je bijvoorbeeld of hij of zij een beetje zenuwachtig is of juist ongeïnteresseerd? Ben je met iemand in contact dan is het goed die ander - aan te kijken -. Die ander weet anders niet of jij geïnteresseerd in hem of haar bent als jij je hoofd afgewend hebt.

Blindheid kun je niet verdoezelen. De ander weet meestal wel bij het eerste contact wat er met je aan de hand is. Slechtziendheid valt niet altijd direct op bij anderen en kan je nog camoufleren. Het kan best moeilijk zijn om de ander te vertellen dat je een handicap hebt. Toch is het goed het te vertellen. Je moet daar een goed tijdstip voor uitzoeken, maar wacht er niet te lang mee.

Blind zijn of slecht zien heeft geen directe invloed op de seksualiteit. Je lijf werkt verder als dat van mensen zonder handicap. Het kan wél invloed hebben op het vinden van een partner. Die kan denken dat je erg afhankelijk bent van anderen en veel zorg nodig hebt. Ook kan het een partner afschrikken als jouw handicap een erfelijke aandoening is. Zorg er wel voor dat je je veilig en prettig voelt in je (nieuwe) relatie. En neem er de tijd voor om de ander te leren kennen zodat die geen misbruik maakt van je handicap. Heb je beiden een visuele handicap dan moet je extra zorg besteden aan het organiseren van een goede plek als je gaat vrijen. Je ziet immers niet dat anderen je misschien kunnen zien. Denk aan de gordijnen en de deur op slot.

Kinderen krijgen
Als je een visuele handicap hebt kan je gewoon kinderen krijgen. Er is immers niets aan de hand met je geslachtsorganen. Misschien is het wel zo dat je handicap erfelijk is. Dat heeft invloed op de afweging of je kinderen wilt of niet. De verzorging van je kind kan in het begin moeilijk zijn. Heeft één van jullie geen visuele handicap dan kan die met name in het begin wat meer opvangen. Over erfelijkheid, slechtziendheid en progressieve vormen van slechtziendheid die leiden tot blindheid is informatie op te vragen.

Vagina Stoornissen

Als je de binnenste schaamlippen spreidt, zie je tussen de clitoris en de anus de vaginale opening. Dit is de ingang naar de vagina. De vagina zelf is niet zichtbaar, omdat zij van binnen zit. Het is de toegangsweg naar de baarmoeder.
Hoewel velen vagina gebruiken voor de genitaliën van een meisje, is het slechts een onderdeel daarvan.
Vulva (of kut) is de juiste term voor het geheel van de uitwendige geslachtsorganen, maar je kunt het uiteraard noemen zoals je zelf wilt.

afbeelding vagina stoornissen

Vagina-afscheiding (witte vloed)

 • ontsteking van de vagina (= vaginitis) met bacteriën of schimmels (o.a. bij seksueel overdraagbare aandoeningen = SOA)
 • verminderde lichamelijke weerstand (bijv. door slechte conditie of ernstige ziekte)
 • antibiotica-gebruik (verminderde weerstand)
 • zwangerschap (hormonale veranderingen)

Mogelijke behandelingen van afwijkende vaginale afscheiding (o.a.):


Voorkomen

 • goede vaginale hygiëne
 • was de vagina bij voorkeur met lauw water zònder zeep!
 • droog de vagina niet wrijvend maar deppend af
 • gebruik geen broeierig aanvoelende verbanden of kruisjes
 • veeg ontlasting altijd van voren naar achteren af
 • probeer bij jeuk niet te krabben om het vaginale slijmvlies niet te beschadigen (hierdoor wordt de kans op een infectie groter)
 • bevochtig een droge vagina vóór het vrijen met een glijmiddel (in apotheek verkrijgbaar)
 • gebruik -om een SOA te voorkomen- een condoom (of laat uw partner een condoom gebruiken) als u ook met meerdere personen seksuele omgang heeft

Behandelen

 • spoel bij onaangename geur van de afscheiding de vagina met een melkzuur-oplossing in een zogenaamde irrigator of een melkzuur-gel (beide verkrijgbaar in de apotheek)

Spierziekten

Er zijn ruim 600 verschillende soorten van spierziekten. Deze verschillende aandoeningen kennen natuurlijk allerlei problemen wat betreft seksualiteit. In algemeenheid is geldende dat het in veel gevallen gaat om de praktische beperkingen, veroorzaakt door verlamming en beperkte energie.
Maar het kan ook gaan om verminderde lustgevoelens, verandering van persoonlijkheid, depressiviteit.
Er is op moment weinig specifieke informatie op internet beschikbaar waar we u naar kunnen verwijzen. De Rutgers-Nisso groep is momenteel bezig met het ontwikkelen van een nieuwe website waar Handicap en Spierziekte aanbod komen. Zodra er meer bekend is over de website, dan zullen wij dat hier vermelden.

Voor algemene informatie over spierziekten verwijzen wij u naar www.vsn.nl

Spina bifida

Spina bifida wordt in de volksmond ook wel -open rug- genoemd. Eigenlijk betekent het "gespleten ruggengraat". Spina bifida ontstaat in de eerste 4 weken van de zwangerschap. De oorzaak kan erfelijke aanleg zijn of door een oorzaak tijdens die eerste weken van de zwangerschap.

Er zijn twee hoofdgroepen, nl.:

 • Spina bifida occulta
 • Spina bifida aperta

Bij Spina bifida occulta, ook wel verborgen Spina bifida genoemd, zijn gewoonlijk het ruggenmerg en de zenuwen niet aangedaan. Soms is er niets te zien en wordt de aandoening pas op latere leeftijd ontdekt. Je hebt dan nauwelijks klachten en zijn er geen verlammingen. Ook heb je nauwelijks problemen bij seksualiteit. Seks, vriendschap en relaties zijn niet anders dan bij anderen.

Bij de Spina bifida aperta zijn het ruggenmerg of de zenuwen wel beschadigd. Er zijn zichtbare verlammingen en het gevoel is verdwenen. De gevolgen zijn afhankelijk van de ernst en plaats van de beschadiging. Bij een hele ernstige beschadiging van het ruggenmerg zijn de benen, de spieren van de blaas en anus of poepgaatje verlamd. Je kan niet lopen en je kan ook je urine en ontlasting niet ophouden. Door je rolstoel kan je minder mogelijkheden hebben om in contact te komen met anderen.

Seks en spina bifida
Zo'n ernstige beschadiging heeft gevolgen voor je seksleven. Voor de jongen betekent dit meestal dat hij geen erectie kan krijgen. Je hebt geen gevoel in je penis. Meisjes hebben geen gevoel in het gebied van de vagina. Het niet op kunnen houden van urine of ontlasting heet incontinentie. Dat is hinderlijk tijdens het vrijen. Er zijn hulpmiddelen om je urine en ontlasting op te vangen. Soms is er een operatie verricht om een stoma te maken. (www.harry-bacon.nl en www.convatec.nl )Stoma betekent kunstmatige uitgang. Er wordt bijvoorbeeld een tijdelijke of blijvende uitgang via je huid gemaakt. Er zijn verschillende manieren waarop dat gedaan wordt. De ontlasting of urine wordt dan opgevangen in een zakje. Soms kan blaastraining helpen om op vaste tijden de blaas te legen.

De ernst en plaats van de beschadiging van het ruggenmerg bepaalt wat je wel en niet kan. Ook wat seks betreft. De mate van verlamming en gevoelloosheid is bepalend. Het kan zijn dat je penis toch stijf wordt door streling. Dit heet een reflexerectie. Dat hoeft niet te betekenen dat je dan ook een zaadlozing kan krijgen. Voor de zaadlozing heb je weer andere zenuwen nodig. Die kunnen ook beschadigd zijn. Veel jongens en mannen met Spina bifida kunnen geen zaadlozing krijgen. Soms komt het zaad niet door de penis naar buiten maar belandt het in de blaas. Met het plassen komt het tegelijk met urine naar buiten.

Misschien denk je dat bij seks een zaadlozing hoort. Dat klopt niet. Je kan lekker vrijen zonder zaadlozing. Je hebt wel zaad nodig als je een kind wil krijgen. Er zijn hulpmiddelen om een erectie mogelijk te maken of problemen met incontinentie op te vangen. Het kan dat je vagina niet vochtig wordt tijdens het vrijen. Dan kan een glijmiddel uitkomst geven. Er zijn veel verschillende manieren om van seks te genieten. Als je penis of je vagina niet goed werken worden andere plekken van je lijf soms extra gevoelig. Dat kunnen je borsten of je billen zijn. Als je je concentreert op de aanraking van dat moment kan je je huid heel gevoelig maken. Dat gevoel kan soms bijna een orgasme benaderen. Je kan je hierin oefenen.

Kinderen krijgen
Weinig mannen met Spina bifida worden vader. Wil je graag een kind dan kan je via je huisarts advies vragen om kunstmatige inseminatie. Kunstmatige inseminatie is zaad van de man met een slangetje in de vagina van de vrouw brengen. Daar kan een zwangerschap van komen. Vrouwen met Spina bifida kunnen zwanger worden en op een gewone manier een kind krijgen. Soms is een keizersnede nodig. Begeleiding en controle van een specialist zijn noodzakelijk. Misschien denk je een gehandicapt kind te krijgen als je zelf Spina bifida hebt. Je loopt niet meer risico dan anderen als één van jullie twee Spina bifida heeft. Hebben jij en je partner beiden Spina bifida dan is het risico 1:10. De man moet dan natuurlijk wel vruchtbaar zijn.

Foliumzuur
Sinds 1993 krijgen vrouwen die zwanger willen worden het advies foliumzuur in te nemen. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van de neurale buis bij het ongeboren kind. Vanuit het weefsel van de neurale buis ontstaan de hersenen en het ruggenmerg. Verloopt dit proces niet goed dan spreken we van neurale-buisdefecten. Een voorbeeld hiervan is Spina bifida.
Dagelijkse inname van foliumzuur verkleint de kans op zo'n defect met de helft. Dat geldt voor alle vrouwen en staat los van een lichamelijke handicap of chronische ziekte. De neurale buis wordt in het begin van de zwangerschap gevormd. Er moet dus in een heel vroeg stadium met inname van foliumzuur begonnen worden. Het beste is te starten met inname 4 weken voor de zwangerschap en door te gaan tot minstens acht weken na de bevruchting. Foliumzuur is een vitaminepreparaat. Tot op heden zijn geen bijwerkingen bekend, ook niet na langdurig gebruik.

 

Spasmen

De medische term voor spasticiteit is cerebrale parese. Bij die ziekte worden spasmen veroorzaakt door beschadiging van enkele van de miljoenen hersencellen. Die beschadiging kan plaatsvinden voor, tijdens of vlak na de geboorte. De hersencellen horen de boodschappen door te geven aan de zenuwen die overal in je lichaam aanwezig zijn. Daardoor kan je lopen, praten, voelen en bijvoorbeeld ergens naar kijken. Door de beschadiging lukt het niet meer of niet meer goed.
Om hoeveel beschadigde cellen het gaat en waar ze zitten maakt veel uit. Er zijn geen twee mensen met dezelfde beschadiging of met precies dezelfde klachten. De meeste mensen hebben spastische spieren. Je kan dan moeilijk bewegen of maakt ongecontroleerde bewegingen.
Je armen, benen, handen en voeten doen niet wat jij wilt. De bewegingen van de ledematen kunnen stijf, onhandig of langzaam zijn. De spieren in je gezicht kunnen ook spastisch zijn, of je spraakzenuwen zijn aangetast. Je kunt dan niet duidelijk of helemaal niet spreken waardoor je moeilijk verstaanbaar bent.

Seks en spasmen
Spasticiteit heeft invloed op je seksleven. Het tast de seksuele organen zelf niet aan. Maar het is wel zo dat je spieren pijn kunnen doen of dat je bewegelijkheid minder is. Door spasmen kunnen de bovenbenen zo tegen elkaar aangedrukt worden dat vaginale gemeenschap niet mogelijk is. De penis kan dan niet in de vagina gebracht worden.
Seksuele gemeenschap in een houding van achteren (op z'n hondjes) zou dan een oplossing zijn. Ook kan je tijdens het vrijen last hebben van onverwachte bewegingen. Er zijn medicijnen om de spasmen wat op te heffen. Je kan die innemen voor je gaat vrijen. Dit zijn spierverslappers, zoals bijvoorbeeld diazepam (valium). Een borrel kan ook wel eens helpen.

Kinderen krijgen
Spasticiteit is meestal niet erfelijk. Je loopt niet meer kans dan ieder ander op een gehandicapte baby. Het is wel belangrijk de zwangerschap en de bevalling te laten begeleiden door een specialist.