Trichomonas

Wat is trichomonas?

Een trichomonas-infectie is een niet-ernstige soa.
Overdracht kan alleen van de penis naar de vagina en omgekeerd. Via anale en orale seks kun je het dus niet oplopen. Trichomonas is goed te behandelen. Meisjes hebben er vaker last van dan jongens. Je kunt lange tijd een trichomonas-infectie hebben zonder klachten.

Klachten bij meisjes

Meisjes hebben vaker klachten dan jongens, maar kunnen ook niets merken van deze soa.
Als je ongesteld bent, nemen de klachten soms toe.

 • Melkachtige afscheiding die soms onaangenaam ruikt
 • Rode, gezwollen en pijnlijke schaamlippen en vagina
 • Pijn bij het plassen

Klachten bij jongens

Jongens hebben meestal geen klachten. 
Als een jongen wel klachten heeft:

 • Beetje afscheiding uit de plasbuis bij het opstaan
 • Geïrriteerde eikel en rondom het plasgaatje
 • Branderig gevoel bij het plassen

Behandeling

Trichomonas wordt behandeld met een eenmalige dosis antibiotica. Het is belangrijk dat je de aanwijzingen van de arts goed opvolgt. Gebruik geen alcohol op de dag van behandeling.

 

 • Trichomonas in de vagina

trich 01

Let op: trichomonas kan er bij jou anders uitzien dan op deze foto! Vaak zie je er niets van.
Als je twijfelt: maak een afspraak bij je huisarts of het dichtstbijzijnde Sense-spreekuur.

 • Bron: Sense. Zeker over seks

Syfilis

Wat is Syfilis?

Syfilis is een ernstige soa die veroorzaakt wordt door een bacterie.
Syfilis is goed te behandelen. Doe je dat niet, dan zijn de gevolgen ernstig.

Klachten

Syfilis kent verschillende stadia. Tijdens het eerste stadium ontstaat er een harde, pijnloze zweer in of rond de mond, penis of anus. Het zweertje verdwijnt vanzelf, maar de bacterie gaat zich via het bloed door je lichaam verspreiden.
In het tweede stadium kun je last krijgen van een grieperig gevoel, haaruitval of vlekjes op je huid. Als je er lang mee door blijft lopen, kun je beschadigingen aan je inwendige organen krijgen (het derde stadium). Het derde stadium komt in Nederland haast niet meer voor. De ziekte wordt meestal eerder ontdekt en behandeld.

Zwanger

Bij de eerste zwangerschapscontrole wordt je bloed op syfilis onderzocht. Syfilis kan tijdens de zwangerschap via de placenta worden overgedragen op het ongeboren kind. Als de infectie snel behandeld wordt, kan dat worden voorkomen.

Behandeling

Syfilis is goed te behandelen met een hoge dosis antibiotica (via injecties). Vanaf twee weken na de behandeling kun je weer vrijen.

Meer weten?

Deze informatie over syfilis is beperkt. Wil je meer weten? Bel voor een anoniem en persoonlijk gesprek met Sense: 0900 - 402 402 0 (€ 0,05 p.m.)
Of stuur een e-mail met je vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 • Syfilis: zweer in de vagina

04.syf 01

 

 • Syfilis: zweer op de penis

04.syf 02

 

 • Syfilis: vlekken op de voetzool

04.syf 03

Let op: syfilis kan er bij jou anders uitzien dan op deze foto’s!
Soms zie je er niets van.
Als je twijfelt: maak een afspraak bij je huisarts of het dichtstbijzijnde Sense-spreekuur.

 • Bron: Sense. Zeker over seks

 

 

Schaamluis

Wat is schaamluis?

Schaamluis (platjes) is een vervelende, maar ongevaarlijke aandoening.

Schaamluis kun je oplopen via seksueel contact, maar ook via kleding, slaapzakken of dicht tegen elkaar aan liggen. De schaamluis (of het ’platje’) is 1,5 tot 2,5 millimeter groot, grijs tot lichtbruin van kleur en heeft zes pootjes. Schaamluizen hechten zich aan de basis van de haren en zetten daar hun eieren (neten) af. Deze neten zijn te zien als kleine witte stippen op de haren.

Klachten

Bij schaamluis krijg je jeuk in je schaamhaar. Dit begint ongeveer twee weken nadat je seksueel contact hebt gehad met iemand die schaamluis heeft. De jeuk wordt veroorzaakt door luisjes. Meestal zitten de beestjes op je haren rond je geslachtsdelen en je anus. Soms zitten ze ook in je okselhaar, je borsthaar of het haar op je dijen of rondom je navel. Schaamluis kan zelfs in je wimpers en wenkbrauwen zitten.

Krabben helpt niet

De luisjes leven van het bloed van mensen. Ze laten rode of bruine ontlasting vallen. Deze ontlasting kun je zien als rode of bruine plekjes in je ondergoed. Je huid kan rood en geïrriteerd raken. Krabben helpt niet. Sterker nog, krabben kan infecties veroorzaken.

Behandeling

Schaamluis kun je zelf behandelen. Koop bij de apotheek een middel tegen luis, bijvoorbeeld Loxazol lotion of crème of Prioderm lotion. De behandeling moet je na een week herhalen. Dan is het zeker dat alle eitjes en luisjes dood zijn.
Wassen met water en gewone zeep of shampoo helpt niet tegen schaamluis.

Schoonmaken

Was je kleren die je vóór de behandeling aan hebt gehad op minimaal 60°. Was ook je beddengoed, zodat de eitjes doodgaan. Laat je matras en kussen luchten. Dingen die je niet kunt wassen, moet je gedurende minimaal 2-3 dagen (48-72 uur) opbergen in een dichtgebonden plastic vuilniszak.

Om ervoor te zorgen dat de schaamluis niet meer terugkomt, is het belangrijk dat degene(n) met wie je seks hebt gehad ook worden behandeld. Ook als ze geen klachten hebben.

 

 • Schaamluis

07.schaamluis

Let op: schaamluis kan er bij jou anders uitzien dan op deze foto!
Als je twijfelt: maak een afspraak bij je huisarts of het dichtstbijzijnde Sense-spreekuur.

 • Bron: Sense. Zeker over seks

Schurft

Wat is Schurft?

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De vrouwtjes graven gangetjes in de huid en leggen daar eitjes. De beestjes zelf kun je niet zien, wel de gangetjes.
Schurft is heel besmettelijk. Je kunt het krijgen bij het vrijen, maar ook door in een bed te slapen van iemand die schurft heeft of door diens kleren te dragen. Schurft veroorzaakt vervelende jeuk, maar is niet ernstig.
Schurftmijt gaat niet vanzelf over en moet door een dokter behandeld worden.

Klachten

Ongeveer drie weken nadat je geïnfecteerd bent, krijg je jeuk over je hele lichaam. Vooral ’s nachts is deze jeuk hevig, door de warmte in bed. De gangetjes zijn vooral op de pols, tussen de vingers, in de knieholtes en onder de borsten te zien. Op de geslachtsorganen kunnen kleine roodpaarse bultjes ontstaan. Krabben helpt niet, je kunt er bovendien de huid mee beschadigen.

Behandeling

Schurft is te behandelen met een crème of gel. Ga hiervoor naar je huisarts. Lees altijd de gebruiksaanwijzing en volg deze goed op. Het is belangrijk dat je partner(s) en eventueel anderen met wie je het bed of kleren deelt, zich ook laten behandelen. Zelfs als zij geen klachten hebben, kunnen zij toch besmet zijn.

Schoonmaken

Om te voorkomen dat de schurft terugkeert, moet je kleren en beddengoed goed wassen op minimaal 60° Celsius. Dingen die je niet kunt wassen, moet je gedurende minimaal 2-3 dagen (48-72 uur) opbergen in een dichtgebonden plastic vuilniszak. Matrassen en kussens moet je luchten.
Ook het beddengoed, de handdoeken en kleren van je partner moeten worden gewassen.

 • Schurft op de pols

06.schrurft 01

 • Schurft op het lichaam

06.schrurft 02

Let op: schurft kan er bij jou anders uitzien dan op deze foto’s!
Als je twijfelt: maak een afspraak bij je huisarts of het dichtstbijzijnde Sense-spreekuur.

 • Bron: Sense. Zeker over seks

Hiv

- Wat is Hiv?

Hiv is een virus dat aids veroorzaakt. Als je met hiv besmet raakt, begint het virus je afweersysteem af te breken. Hierdoor kan je lichaam zich steeds minder goed verdedigen tegen bacteriën
en virussen die je ziek maken.
Hiv is de afkorting van Humaan Immunodeficiëntie Virus.

Klachten

In het begin merk je meestal niet dat je dit virus hebt opgelopen. Soms heb je last van vermoeidheid, diarree, koorts, opgezette lymfeklieren of flink gewichtsverlies. Het duurt vaak acht tot tien jaar na infectie voordat je ernstige klachten krijgt. Denk aan ernstige vermagering, longontsteking, hersenvliesontsteking en huidkanker. Op grond van deze ziektebeelden kan dan de diagnose aids gesteld worden.

Acute infectie

Sommige mensen krijgen drie tot zes weken na de infectie griepachtige verschijnselen. Dit wordt ook wel een ’acute infectie’ genoemd. Deze infectie gaat gepaard met koorts, spierpijn, keelpijn, opgezette lymfeklieren en een gevoel van malaise. Deze klachten gaan vanzelf over.

Behandeling

Hiv is niet te genezen. Je kunt je ook niet laten inenten tegen hiv. Wel zijn er medicijnen die vermenigvuldiging van het virus onderdrukken waardoor je afweersysteem zich kan herstellen. De medicijnen kunnen je dus niet genezen, maar ze zorgen er wel voor dat het langer duurt voor je ernstige klachten krijgt.

Hiv en andere soa’s

Heb je een soa en heb je onveilige seks met iemand met hiv, dan is de kans op hiv groter. Andersom kan iemand die zowel hiv als een andere soa heeft (vooral syfilis), hiv makkelijker op een ander overdragen. Ook kunnen de soa’s ernstiger verlopen als je hiv hebt, omdat je weerstand minder goed is.

Bron: Sense. Zeker over seks